HomeNederlands Veteraneninstituut › Educatief programma Veteraan in de Klas
Zoom:

Educatief programma Veteraan in de Klas

Doel:

Veteranen delen hun verhaal met leerlingen.

Meer informatie:
 


Werkwijze:

Leerlingen luisteren geboeid naar het verhaal van een veteraan, die in de klas zijn/haar persoonlijk verhaal komt vertellen. Het programma richt zich op groep 7 en 8 van het basisonderwijs, het gehele middelbaar-, beroeps- en hoger onderwijs en is naadloos aan te sluiten op verschillende vakken. Hierin wordt altijd rekening gehouden met de wensen van de school.

Levend en bevraagbaar onderwijs voor het basisonderwijs

Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs zijn gastlessen van veteranen een goed voorbeeld van levend en bevraagbaar onderwijs. De kracht zit in de persoonlijke verhalen over militaire ervaringen en de gevolgen daar van.

De veteranen zijn speciaal opgeleid om gastlessen te kunnen geven en zijn uitstekend in staat om het persoonlijke verhaal te delen met de leerlingen. Een verhaal van een veteraan zet de leerlingen dan ook zeker aan het denken.

Inleven en discussiëren. voor midelbare scholen

Een gastles van ‘Veteraan in de Klas’ sluit naadloos aan bij uiteenlopende vakken en opleidingen. Denk hierbij aan burgerschapsvorming, geschiedenis, filosofie, verpleegkunde, PABO of culturele maatschappelijke vorming. Daarnaast kan een gastles ook aansluiten bij uiteenlopende thema’s, zoals oorlog en vrede, huisvesting, hygiëne, 4&5 mei en levensbeschouwing.

Gesprek en zingeving. Voor het voortgezetonderwijs

In 2019 en 2020 vierden we 75 jaar vrijheid. Militairen, zowel mannen als vrouwen, zetten zich overal ter wereld in, in dienst van de vrede of in oorlog. Veteranen van uiteenlopende oorlogen en vredesmissies (denk aan Nieuw-Guinea, Libanon, Bosnië of Afghanistan) bezoeken scholen en gaan in gesprek met studenten over hun uitzending.Doelgroep


- Voor iedereen - vanaf 18 jaar


Speciaal gericht op:
De volgende doelgroep (of -en):
- veteranen
- dienstslachtoffers


Gegevens ingevoerd: 11-6-2014 15:49:02
Laatste wijziging: 22-1-2021 11:23:42

Aangeboden door:

Nederlands Veteraneninstituut


Bezoekadres: Willem van Lanschotlaan 1 Doorn
Postadres: Postbus 125, 3940 AC Doorn
Telefoonnummer: 088 334 0050
E-mail: info@nlveteraneninstituut.nl
Website: www.nlveteraneninstituut.nl

Route / kaart:Organisatie Type
Veteranen en dienstslachtoffers


Doelstelling of kernactiviteit:
Heeft u vragen op het gebied van veteranenzaken? Dan is het Nederlands Veteraneninstituut voor u hét aanspreekpunt.


Belangrijkste doelgroepen:
Veteranen en hun gezinsleden


Soorten diensten of activiteiten:
Het Nederlands Veteraneninstituut voert een belangrijk deel uit van het Nederlandse veteranenbeleid. Het instituut biedt via het Veteranenloket toegang tot zorg voor en dienstverlening aan Nederlandse veteranen, dienstslachtoffers en hun gezinsleden. Daarnaast stimuleert het Nederlands Veteraneninstituut de maatschappelijke waardering voor de prestaties van veteranen. Ook verwerft en verspreidt het instituut kennis over onderwerpen die voor veteranen van belang zijn en bevordert het wetenschappenlijk onderzoek hiernaar. Het Nederlands Veteraneninstituut zet zich in zodat Nederlandse veteranen het respect en de dankbaarheid vanuit de samenleving voelen die zij verdienen. Ze geven aandacht en bieden zorg als veteranen die nodig hebben. Hiervoor bundelen zij hun kracht, kennis en kunde met veteranen en andere organisaties.


Contactpersonen:
Veteranenloket
E-mail: info@veteranenloket.nl
Telefoonnummer: 088 334 00 00
Coördinator Geestelijke Verzorging Marco Spies
E-mail: m.spies@nlveteraneninstituut.nl
Telefoonnummer: 088 334 00 88
Kennis- en onderzoekscentrum van het Veteraneninstituut
E-mail: koc@nlveteraneninstituut.nl
Telefoonnummer: 088 334 0050
Veteranen in de klas
E-mail: educatie@nlveteraneninstituut.nl
Telefoonnummer: 088 334 0050